Szeretném Nektek bemutatni egy nagyon kedves követőnk szakácsmester vizsgájának végeredményét, amelyet megosztott velünk, miután sikeres mestervizsgát tett!
A recept laktózmentes, gluténmentes, és vegetáriánus.
“Sziasztok!
Boda Miklós vagyok. Most készülök a szakácsmester vizsgámra a leves megalkotásához tőletek szereztem az inspirációt, amit nagyon szépen köszönök. Természetesen a fényképen a Ti terméketek van, ami szerintem FANTASZTIKUS!
Szép estét: Miki”
“A leves megtervezésénél sokat töprengtem, hogy posírozott vagy füstölt fürjtojást tálaljak, azonban találtam Nyíregyházán egy különleges kistermelőt, aki maga készíti a füstölt fürjtojást, így erre esett a választásom. “
Hozzávalók:
- Sárgacékla 1,5 kg
- Szódabikarbóna: 0,001 kg
- Cukor, barna: 0,10 kg
- Só, étkezési: 0,003 kg
- Bors, fehér: 0,001 kg
- Szerecsendió: 0,001 kg
- Alternatív sűrített kókuszkrém: 0,20l
- Füstölt fürjojás: 5 db
- Tökmagolaj: 0,10 l
- Kenyér, gluténmentes: 0,10 kg
- Borsócsíra: 0,005 kg
- Burgonyapehelypor: 0,05 kg
- Kakukkfű, friss: 0,03 kg
- Olivaolaj: 0,05 l
- Fokhagyma: 0,05 kg
Elkészítés:
- A sárga céklát az esetleges fizikai maradványoktól szépen folyóvízzel, és egy kefével megtisztítjuk, a két végét levágjuk. Az előkészített céklákat alufóliába helyezzük, bőven sózzuk, az olivaolajat és a kakukkfüvet rátesszük, majd fóliába csavarjuk és előmelegített sütőben 200 celsius fokon 40 percig sütjük.
- Amikor megsült még melegen megtisztítjuk egy gumikesztyűvel, ezzel védjük az élelmiszert és a kezünket is. Majd pár golyót karalábévájóval kivájunk a céklából.
- A maradékot összevágjuk és vízben a borssal és a szerecsendióval, pici barna cukorral puhára főzzük. Ezután belehelyezzük a thermomixerbe és egynemüsítjük a kókuszkrémmel. Amikor egynemű, és indokoltnak tartjuk, egy sűrű szövésű szitán átszűrhetjük.
- Kb. egy deci levest beforralunk a püréporral, amit majd habzsákba töltünk, tálalásig mindkét készterméket melegen tartjuk.
- A gluténmentes kenyeret kis kockákra vágjuk, majd egy forró serpenyőben pár szelet fokhagymával, kevés sóval, olivaolajon hirtelen megpirítunk.
Tálalás:
A füstölt fürjtojásokat kettévágjuk, az előmelegített leveses tányérba nyomunk pár pici csepp céklakrémet, amire ráhelyezzük a céklagolyókat, a kenyérkockákat, és a tojásokat. Ez azért fontos, mert így nem csúszkál ,,díszítő" betét a tányéron, és könnyebb a felszolgálónak is kivinni. Borsócsírával díszítjük. A levest kis kiöntő edénybe helyezzük, de először ellenőrízzük a leves sűrűségét és ízét, mert lehetséges a besűrűsödés és a besózódás. Amennyiben szükséges, korrigáljuk. Jelen levest a felszolgálók fogják szervírozni a vendég előtt.