Húsvéti készülődés

 

 A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a tojás a feltámadó Krisztust ábrázolja, emiatt is piros szín a legjellemzőbb rá festéskor, mint a megváltó vére.

Más jelentéssel is bírt a piros szín, a lányok az udvarlóknak ilyen színű tojást adtak, ha elfogadták a fiú közeledését, ám ha zöldet, akkor elutasítást kapott a legény.

A tojásfestés a perzsa kultúrához vezethető vissza, tavaszi nap-éj egyenlőség idején a perzsa újévet ünnepelték vele, a természet újjáéledését. A családok ilyenkor közösen összeültek és tálakba díszes tojásokat festettek.

 

Tudtad, hogy a tojás ősidők óta alapvető tápláléka az embernek?

Már több ezer éve az emberek a termékenység, illetve az élet szimbólumaként tisztelték.

A fürjtojás húsvétkor igazi ínyencségnek számít a gasztronómiában, ma már könnyen beszerezhető, eltarthatóságába is kiemelkedő, 30 napig szobahőmérsékleten, hűtőben pedig 60 napon át is eláll.

Ebben az apró tojásban jóval több értékes anyag található, mint a tyúktojásban, többek között kalcium, vas, kálium, és B2-vitamin, és nem utolsósorban fantasztikus receptek is készíthetőek belőle úgyhogy arra gondoltam, hogy leírok Nektek egy szuper húsvéti receptet, amivel mindenkit elvarázsolhatsz az ünnepi asztalodon. (az Erdélyi Konyha Magazin húsvéti különszámában volt megtalálható)

(a kép és a recept forrása: http://tetovainyenc.ro/2018/04/01/husveti-nyarsak-furjtojassal-mini-fasirttal-mozarellaval/

 Husveti-nyarsak-furjtojassal-mini-fasirttal-mozarellaval-–-Dimen-Varga-Tunde-e1522604456949-450x600

 

Húsvéti nyársak fürjtojással, mini fasírttal, mozzarellával

 Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • só, bors, paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér
  • 1 csokor metélőhagyma
  • olaj a sütéshez
  • 20 db fürjtojás
  • 25 dkg mozarella golyó
  • 20 dkg koktélparadicsom

 

Tálaláshoz: tetszőleges saláta, mustár, pikáns szószok

 

Elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk a metélőhagymával együtt. A darált húshoz adjuk a fűszereket, a hagymákat, a beáztatott, kicsavart kenyérbelet és a tojást.

  2. Jól összegyúrjuk, majd apró fasírtokat formázunk, amelyeket forró olajban kisütünk.

  3. A fürjtojásokat keményre főzzük, meghámozzuk. A mozzarella golyókat lecsepegtetjük.

  4. A kihűlt fasírtokat felváltva nyársra húzzuk a fürjtojásokkal, mozzarellával, koktélparadicsommal.

  5. Salátaágyon tálaljuk. Mustárt, tetszőleges szószt kínálunk hozzá.

 

Remélem tetszik a recept, és sokan elfogjátok készíteni, nyugodtan elkészíthető főtt-füstölt pácolt fürjtojással is.  

Kellemes ünnepi készülődést kívánunk! 

További szuper receptekért kattints IDE!  

 

Szeretettel: Livi, a Yourméé csapata nevében  heart