Népbetegségek Magyarországon: tegyél magadért időben!

0531 tegyél időben magadért

 

Magyarországon, mint sok más országban, számos népbetegség fordul elő, amelyek jelentősen befolyásolják a lakosság egészségi állapotát.

Van olyan ismerősöd akinél megfigyelted már azt, hogy nem szeret egyáltalán orvoshoz járni, és inkább szemet huny a tünetei fölött, és egészen addig a pontig amíg nem muszáj, nem is keresi fel a háziorvosát?

Azonban vannak olyan betegségek, melyek nem tűrnek halasztást, és akár már a tünetek jelentkezése előtt is lehetne tenni a kialakulásuk ellen.

 

  • Szív-, és érrendszeri betegségek: számos olyan életvitelszerű tényező ismert, melynek betartásával csökkenthető, vagy megelőzhető lenne a betegségek kialakulása. A dohányzás, a rendszeres mozgás hiánya, és a helytelen táplálkozás a stresszel karöltve komoly rizikófaktort jelenthet.

Mi segíthet?

*Érdemes megvizsgálni az életünket, és időben változtatni, előnyben részesíteni a rendszeres testmozgást, az étrenden való változtatás fontosságát, illetve jelentősen csökkenteni a stresszt a mindennapokban.

  • Látásproblémák: sajnos a statisztikák azt mutatják, amely számomra is megdöbbentő adat, hogy annyi rövidlátó van jelenleg, amennyi 120 éve volt a Föld lakossága, és továbbra is megdöbbentő mértékben emelkedik a szemüvegesek, illetve a látásproblémákkal küzdők aránya.

Mire vezethető ez vissza?

*állandóan nyomkodjuk a telefont, monitor előtt vagyunk, dolgozunk a gépek előtt, és este rengetegen pihenésképpen a televíziót kapcsolják be, és sajnos ezek együtt mind-mind elősegítik a szemünk gyengülését, és igen gyakran korán jelentkeznek a látásproblémák, és szomorú módon a szemet érintő gyakori betegségek a zöldhályog, a szürkehályog, vagy a cukorbetegségből adódó látásromlás is itt van.

Mi segíthet?

*Fontos, hogy ne csak alváskor pihentesd a szemeidet, végezz szemtornát ha van szabad pár perced, illetve hunyd le a szemed és pihentesd. Van lehetőség támogatni a szemek egészségét a megfelelő tápanyagok bevitelével is, és lefekvés előtti szemszárazságot megelőző műkönnyel.

  • Ízületi problémák: ha meghallod ezt, akkor valószínűleg csak legyintesz, hogy az az idősek betegsége, pedig ez nem így van. Magam sem gondoltam, de 400 izülettel rendelkezik a testünk, és mindegyike létfontosságú, éppen ezért komoly fájdalomforrás is lehet bármelyik korosztály számára, és itt is előjön a civilizációs probléma. Miért is? Sokkal kevesebb testmozgást végzünk, mint az őseink, és ezáltal az ízületek berozsdásodhatnak, és támogatás, edzés nélkül igencsak sérülékennyé válhatnak. Gondolj bele, ha hirtelen hátra fordulsz a kocsiban a kalaptartóhoz az esernyődért, és máris is érezheted a hirtelen fájdalmat a nyakadban, igen, ez történt ma a 8 éves kisfiammal is, igaz neki hamar elmúlt, mert fiatal még, de idősebb korban már más a helyzet sajnos.

Mi segíthet?

*A megelőzés érdekében javasolt beiktatni fokozatosan a testmozgást, amely a fokozatosságból lassan rendszeressé válhat, azért fokozatosságból, mert túlterhelés esetén jelentkezhetnek a komoly problémák, szóval figyelj a tested jelzéseire/igényeire, és ne feledd el az ízületek támogatását a célzott tápanyagokkal!

  • Elhízás, alváshiány: igaz ezek nem számítanak kimondottan betegségeknek, ám fontos róluk beszélni, merthogy forrásai lehetnek a komolyabb elváltozásoknak. Mire gondolok itt pontosan? Alváshiány->elhízás. Én sose gondoltam erre így régebben, de ha belegondolsz mit érzel, amennyiben nem alszod ki magad? Hangulatingadozást, és gondolkodás nélkül a konyhába indulsz, hogy feltöltsd az energiaraktáraid. Ha fáradt vagy a sport is könnyen "elvan napolva" az állandó fáradtságérzet miatt. A minőségi alvásra törekedj mindenképp, mert hidd el a szervezeted még sokáig egészségesen szeretne szolgálni Téged!

 

Ép testben ép lélek” vagy „az vagy amit megeszel

A köztudatban jelen lévő épp említett mondások akármennyire firtatjuk, jelen vannak, gondolkodj el egy pillanatra ezen, és akármennyire rohan a világ, és vele együtt mi is, ha Téged is foglalkoztat naponta, hogy hogyan lehetne egyszerűbben élni, boldogabban, egészségesebben, olyan fizikai és mentális állapotban, hogy mindig segíteni tudj azoknak, akik a legközelebb állnak hozzád, hogy mindig jelen legyél, és készenlétben, anélkül, hogy lemerülne az a bizonyos elem benned stressz, és lelki sérülés nélkül, akkor tudd, hogy ha az „ép test”fontossága a tudatos táplálkozással kezdődik, és ha a fürjtojást beilleszted a napjaidba, akkor olyan fontos enzimek, immunerősítő vitaminok, és tápanyagok kerülhetnek a szervezetedbe, amelyek beltartalmi értékét tekintve sokkal magasabbak a tyúktojásénál, mindemellett rendszeres fogyasztásával hosszútávon javíthatóak a népbetegségek előfordulása is, az „ép lélek” lényege még fontosabb, fontos hogy megtaláld önmagadban azokat a célokat, amelyek előre visznek, és feltöltenek, mert a lélek ereje, a lélekkel való foglalkozás fontossága Veled kezdődik!